catharinal (catharinal) wrote,
catharinal
catharinal

MAURA, RODION, TIMJAMI

#68: Eemu, Ukri, Amelie. 2 000 kaunista ja harvinaista etunimeä (third edition 2008, orig. 2003) by Juri Nummelin & Elina TeerijokiTiedot ajan tasalle, eli kolmas, tarkistettu painos syynissä.

238-sivuinen Eemu, Ukri, Amelie on perinteinen aakkosellisten hakusanojen luettelo, jossa kunkin nimen taustoja ja suosiota selvitetään muutamalla rivillä.

Nimien määrää on tähän laitokseen jälleen lisätty; muutos ei kuitenkaan ole yhtä radikaali kuin 800 nimen lisäys vuoden 2005 toiseen laitokseen. Sisällöstä pistävät silmään muutamat omat tekstini, jotka on siirretty vuonna 2006 ilmestyneestä Aarnu, Evena, Vinjami -kirjastamme nimiehdotusten päästyä käyttöön. Tällaisia, ehdottamiamme nimiä ovat mm. Dolla ja Vekarias. Samoin kirjaan on otettu mukaan joitain Nimiwikiimme kirjoitettuja tekstejä (mm. hakusanat Oriana, Smilla, Tindra).

Kolmanteen laitokseen passeleita kauniita ja erikoisia lisäyksiä ovat mm. uudet löydöt Päivänkehrä ja Eemos sekä kivat Tilhikki ja Tyllikki.

Sisältö on nimityyppien osalta monipuolinen, tietomäärältään suppea ja kevyt. Nimenantajia ajatellen tiedollinen anti lienee juuri sopiva ja mielikuvitusta kutkuttava kuriositeetteineen. Joitain lisäyksiä on sentään puutteellisimpiin hakusanoihin lisätty. Näin esimerkiksi Sorella tarkoittaa nyt tämänkin teoksen mukaan sisarta, mutta epäilemättä suuri esikuva Sorella Englund loistaa edelleen poissaolollaan; sen sijaan maininnan on saanut vähemmän tunnettu kuvittaja Sorella Railo.

Monessa lisäyksessä teksti onkin lainattu melko suoraan varhaisemmista lähteistä, Pentti Lempiäiseltä ja Kustaa Vilkunalta.

Virallinen nimipäiväkalenteri edustaa murto-osaa maassamme käytössä olevista etunimistä. Suomen etunimet -tietokannassamme erilaisia etunimiä on jo 86 129 kappaletta! Uutta pureskeltavaa harvinaisten nimien kirja tarjoaa etenkin niille, jotka ovat rajoittaneet näköalansa kalenterinimiin. Täältä löytyvät itseoikeutetusti myös ne almanakasta puuttuvat mutta trendikkäät nimet, joita jäin kaipailemaan Suomalaiset etunimet Aadasta Yrjöön -teoksen kohdalla. Kriteerinä kirjaan pääsylle on pidetty 200 kantajaa, mutta koska poistoja ei ole uusiin painoksiin tehty, mukana on nyt myös todellisia 2000-luvun hittinimiä, joille on lyhyessä ajassa ilmaantunut 300-600 kantajaa (mm. Aava, Lumia, Nooa, Sisu).

Kansi on kiistatta kauniimpi kuin aiemmissa laitoksissa. Nemon pikkukirjojen neliömuodosta tykkään myös.
Tags: names, nimet
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

 • 0 comments