catharinal (catharinal) wrote,
catharinal
catharinal

GÖTTERDÄMMERUNG

Juri Nummelin, Jumalten tuho (pikku-idis 2012)

Apokalyptista räiskettä Forssassa vuonna 1928

Lukaisin pulp-parodian läpi turhankin nopeasti. Jotain sentään jäi mieleen.

Jumalten tuho on populaariviihteen ja parodian yhdistelmä, jota pitää koossa ennen kaikkea intertekstuaalinen voimakenttä. Päällekirjoituksen ja parodian kohteina on verta ja suolenpätkiä limittäin jykevämmän lähdemateriaalin kanssa, vaikkapa Raamatun tietokirjasta Apollinaireen ja Arto Paasilinnasta Wagneriin.

Parodisen viihteen, tai viihteellisen parodian, nautittavuus syntyy valitun genren konventioiden pikkutarkasta tunnistettavuudesta. Jonimatti Joutsijärvi määrittelee Parnasson arvostelussaan pulpin genreksi, jossa ”aggressiivinen typeryys esitetään tyylikkäästi ja nautiskellen”. Muotopuhtaan genre-yhteensopivia ovat kirjan suoraviivainen ja toisteinen kerronta sekä perinteinen juonenkuljetus. Episodit ovat elokuvallisia, mutta kuvat enimmältään pysähtyneitä, tylsiäkin. Parodia on määrittelyongelmien suhteen kiitollinen laji: kankeudet on helppo niputtaa siististi parodioinnin kohteeseen kuuluviksi. Toisaalta taas parodiselta aiheenkäsittelyltä olisi odottanut nimenomaan rytmillisiä ja korostuksellisia vääristymiä.

Räiskinnän huumori ei ole erityisen laaja-alaista: ilmeisesti genresääntöjen vaatimuksesta se on lähinnä pohjatekstien kliseiden parodiointia. Kirja tosin limittää historiankirjoitusta, perusfiktiota ja toimintafantasiaa, mutta tämän tekniikan mahdollista humoristisia tarkoitusperiä voi vain arvailla. Monitasoisten intertekstien hulvatonta potentiaalia ei hyödynnetä aivan nappiin: parodia ohenee sitä mukaa, mitä "kirjallisempiin" ja syvempiin kerroksiin mennään. Olisiko raja-aitojen venyttäminen ollut mahdollista tässäkin: kysehän ei ole ns. uusrahvaanomaisesta spefistä?

Kirjan kiinnostava tyyppipiirre on sen ideologisuus, joka valitettavasti asettaa tekstin huumorille ja älykkyydelle rajoituksensa. Ideologinen parodiointi ulottuu poliittis-uskonnollisiin vakaumuksiin hyvin heppoisena. Kaksinapainen kansalaissota-asetelma on jatkuvasti tämän asteen parodiointia tärkeämpää. Oikeistovastaista näkökulmaa ei peitellä: siihen kytkeytyvät tiiviisti niin tarkoitushakuiset erisnimet kuin wagneriaaniset teematkin.

Nähtäväksi jää, miten kertakäyttöistä genrenkehitystä Jumalten tuhon metafiktio on. Joka tapauksessa Nummelin ottaa esikoisromaanissaan kaavamaisen lajin hallintaansa suvereenisti ja splatterilla.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

 • 0 comments