catharinal (catharinal) wrote,
catharinal
catharinal

KUUKÄVELYÄ

Joshua Foer, Kaiken muistamisen taito

Alkuteos Moonwalking with Einstein. The Art and Science of Remembering Everything (2011)
Suom. Antti Immonen
Atena 2012Kaiken muistamisen taito on omaperäinen, viihdyttävä ja ajatuksia herättävä matka muistin ja muistamisen lähteelle. Teos ei vain kerro, miten voimme opetella ulkoa piin 200 ensimmäistä desimaalia, vaan ennen kaikkea se osoittaa, mihin kaikkeen aivomme tarvittaessa pystyvät. Kirja on seikkailuromaani ja tietokirja, tutkimusmatka ja kehityskertomus, joka muistuttaa meille, että kaikkein tehokkain muistityökalu on korviemme välissä.


Kyllä nämä Foerin veljekset ovat mahtavia. Jonathan Safran Foer on suosikkiromaanikirjailijoitani (ja suosikkiälyköitäni), ja vaikka Joshua Foerin kevyt tietokirja on dokumentaarinen ja reportaasimainen, sen tyyli ja ote nappaavat messiin melkein yhtä intensiivisesti kuin raskaansarjan romaanit. Ja muistajien raskaassa sarjassahan tässä tietysti painitaan, heh heh.

Muistihirviöiden maailma on kiehtova. Minua kiinnostavat erityisesti savantien eli luonnonlahjakkuuksien ja muistiurheilijoiden erot. Jälkimmäiset ovat yltäneet suorituksiinsa Joshua Foerin tapaan treenaamalla ja yhä kehittyneempiä muistitekniikoita käyttämällä; edelliset "vain muistavat, siinä kaikki".

Moonwalking eli kuukävely on tanssiliike, tunnetuin Michael Jacksonin tavaramerkkisenä liikkumatapana. Moonwalkissa luodaan illuusio taaksepäin liukumisesta samalla, kun tanssija näyttää yrittävän kävellä eteenpäin. Wikipedia kertoo, että moonwalk tunnettiin jo 1930-luvulla, mutta kaikkein kuuluisimmaksi se tuli Jacksonin versiona 1980-luvun alussa.

Foerin alkuteoksen englanninkielinen nimi on vetävästi Moonwalking with Einstein. Nimeä ei avata tekstissä, ei ainakaan kirjan suomenkielisessä versiossa. Jotain tärkeää se varmasti kertoo kirjan aihealueesta ja mahdollisesti sitäkin enemmän kirjailijasta itsestään.

Näkymättömän voiman sekä helppouden ja keveyden illuusiot, komediallinen efekti keskellä draamaa, tavaramerkkisyys… Muistiurheilumestaruudesta ainakin tuli vuosiksi Joshua Foerin tavaramerkki, joka pysyi niin tiukasti että Moonwalking with Einstein -kirjaa kritisoitiin vanhalla maineella ratsastamiseksi siinä vaiheessa, kun mestaruuskisoista oli kulunut aikaa jo viisi vuotta.

Kirjassa kerrotaan, miten Foer kouluttautui muistiurheilijaksi valmentajan johdolla treenaamalla. Myös Michael Jackson opetteli ja treenasi moonwalkia – tanssiliike ei suinkaan ollut hänelle oma keksintönsä tai hänelle mitenkään sisäsyntyistä, vaikka hän tuolla yhdellä liikkeellä sittemmin pystyikin ilmaisemaan tiivistetyssä muodossa monenlaisia kulttuuritraditioita. Tässä suhteessa tanssiaskelten opettelu vertautuu hyvinkin muistitekniikoiden opetteluun ja erilaisten sarjojen ja skaalojen harjoitteluun. Paralleeli on kiehtova (vaikka Foer ei sanokaan ääneen, mitä traditioita hän mahdollisesti on ajatellut muistiurheilua tutkiskellessaan).


Keveys, helppous ja pinnallisuus korostuvat Foerin reportaasimaisissa kuvauksissa muistitreeneistä ja -kilpailuista sekä erityisesti toisten muistiurheilijoiden haastatteluissa. Illuusiota ei ole tarpeen avata: paljon taikaa ja glooriaa jätetään raadollisuudestakin huolimatta kimaltelemaan lajin ylle.

Kirja tulee varmasti luettua vielä muutamaan kertaan; ja referenssimateriaalina se on tietysti aivan lyömätön (jos en nyt sattuisi muistamaan kaikkia sen pikku anekdootteja ja nippelitietoa). Siksi jätän sen ainakin vähäksi aikaa pysyväiskokoelmaani.

Kirjan etulieve muuten kertoo, että Columbia olisi ostanut kirjan elokuvaoikeudet; pettymyksekseni googlaaminen ei antanut asiaan juurikaan lisävalaistusta. Nimittäin kirjan pohjalta tehty elokuvahan olisi sensaatio tai ehkä minulla on vain liian vilkas mielikuvitus.

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

 • 0 comments